Haku

Ratamo-kirjastojen sähköiset aineistot

Osa aineistoista on koko Ratamon yhteisiä, osa palveluista on ostettu vain joihinkin kirjastoihin. Pääsääntöisesti voit käyttää oman kuntasi ostamia verkkopalveluita ja kirjaston tiloissa käytettäviä palveluita.

Käytä missä vain:

E-kirjasto: e-kirjat, äänikirjat, digilehdet

Kuntien yhteisessä E-kirjastossa voi lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. E-kirjastoa käytetään E-kirjasto-sovelluksella, joka ladataan puhelimelle tai tabletille sovelluskaupasta. Järjestelmän version täytyy olla Android 9.0 tai uudempi tai iOS 16 tai uudempi. E-kirjastoa ei voi tällä hetkellä käyttää tietokoneen selaimella.

Lataa täältä iOS-sovellus

Lataa täältä Android-sovellus

Palveluun rekisteröidytään vahvalla tunnistautumisella, esim. pankkitunnuksilla. Sen jälkeen sisäänkirjautuminen tapahtuu laitteen lukitusnäytön aukaisemiseen perustuen. Sen takia täytyy olla asetettuna jokin avausmenetelmä, esim. sormenjälkitunnistus tai lukitusnäytön pin-koodi. Huoltaja rekisteröi alle 13-vuotiaat sekä alle 18-vuotiaat, joilla ei itsellä ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen.

E- ja äänikirjoilla on kahden viikon laina-aika, jonka jälkeen laina palautuu automaattisesti. Lainassa voi olla samanaikaisesti viisi kirjaa. Varauksia voi olla voimassa samanaikaisesti enintään viisi. Digilehtiä voi lukea kaksi tuntia kerrallaan.

Lisätietoa ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin E-kirjaston kotisivuilla E-kirjasto.fi

Ellibs-kirjat

Ellibs ei ole käytettävissä 1.7.2024 jälkeen.

Ellibs on Ratamon yhteinen e-kirja- ja e-äänikirjakokoelma, joka sisältää kauno- ja tietokirjallisuutta. Voit käyttää Ellibs-kirjastoa tietokoneelta tai mobiilaitteilta. Ellibsiin kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Palvelu toimii tietokoneella selaimessa sekä mobiililaitteilla myös omassa Ellibs-sovelluksessaan. Kirjoja voi myös ladata omalle laitteelle esim. matkan ajaksi, jolloin niiden lukemiseen ei tarvitse internet-yhteyttä. Kirjat palautuvat itsestään laina-ajan umpeuduttua ja niihin voi myös tehdä varauksia. Ellibsin e-kirjat löytyvät myös Ratamon verkkokirjaston haulla.

PressReader-lehdet

Palvelussa on yli 7 000 sanoma- ja aikakauslehteä 100 maasta 60 kielellä. Lehdet ovat painettujen lehtien näköisversioita ja ne ovat luettavissa heti ilmestymispäivästä 60 päivän ajan. Palvelu on käytettävissä kirjastojen tietokoneilla ja langattomassa verkossa. Muualla kuin kirjastossa palveluun kirjaudutaan sisään kirjastokortin numerolla ja pin-koodilla. Sisäänkirjauduttaessa klikkaa hahmon kuvaa ylhäällä oikealla, sitten nappia "Library or Group" ja hae listasta "Ratamo Libraries". Mobiililaitteille voi myös asentaa PressReader-sovelluksen.

Cineast-elokuvat

Cineast-elokuvapalvelussa voit katsoa neljä elokuvaa kuukaudessa. Elokuvien laina-aika on 48 tuntia, ja ne palautuvat automaattisesti laina-ajan päätyttyä. Elokuvia voi katsoa Cineastin verkkosivuilla osoitteessa www.cineast.fi sekä Cineast-mobiilisovelluksessa. Sovelluksen voi ladata Google Play -kaupasta tai App Storesta.

Valitse palvelussa kirjastoksi Ratamo-kirjastot ja kirjaudu sisään kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodillasi. Kirjautumisen jälkeen voit halutessasi luoda itsellesi profiilin, joka helpottaa jatkossa palvelun käyttöä. Luomalla oman profiilin näet esimerkiksi listan jo katsomistasi elokuvista. Cineast tarkistaa automaattisesti lainaajan iän kirjastokortilta ja estää alaikäiseltä kielletyn elokuvan lainaamisen. Käyttäjätilissä voi myös aktivoida lapsitilan, jolloin palvelussa näkyvät ainoastaan alle 12-vuotiaille sallitut elokuvat.

Kirjastojen Cineast-sopimuksessa on kuukausittainen enimmäislainamäärä, jonka täyttyessä kukaan ei voi lainata enempää elokuvia sinä kuukautena.

Katso vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin Cineastin sivuilta. https://forlagett.gitbook.io/cineast.fi/tuki-ja-yleiset-kysymykset

Naxos-musiikki

Naxos-musiikkipalvelut ovat käytettävissä kaikille Ratamon asiakkaille. Naxos on oikea musiikin aarreaitta, kannattaa tutustua sen laajaan valikoimaan!

Naxos Music Libraryssa on kuunneltavissa lähemmäs 140 000 cd-levyllistä musiikkia. Suurin osa valikoimasta on klassista, mutta mukana on myös muun muassa bluesia ja maailmanmusiikkia. Palvelussa voit mm. tehdä tutustumiskierroksen 1900-luvun klassiseen musiikkiin tai kuunnella Britteinsaarten murteita. Kirjautuminen kirjastokortin numerolla.

Naxos Music Library Jazz kattaa tuhansien levyjen kokoelman mm. jazzia, bluesia ja maailmanmusiikkia. Kirjautuminen kirjastokortin numerolla.

Muistathan kirjautua ulos lopetettuasi kuuntelun, kiitos!

Lisätietoa

Rockway-musiikkikurssit

Rockway-palvelun avulla voi opiskella mm. basson soittamisen tai ukulelen alkeita. Yksittäisen kurssin laina-aika on kaksi viikkoa. Palvelun internetsivulle kirjaudutaan kirjastokortin numerolla. Lisäksi pitää rekisteröityä, jotta kursseja pääsee lainaamaan. Varoituksen sana: Rockway saattaa käyttää yhteystietoja myös markkinointiin.

Käytä kirjastossa:

ePress

ePress-palvelussa on Hyvinkään, Nurmijärven ja Riihimäen kirjastoissa mahdollisuus lukea suomalaisten sanomalehtien näköisversioita sekä Hyvinkään ja Nurmijärven kirjastoissa lisäksi aikakauslehtiä. Palvelu on käytettävissä kirjaston tietokoneilla ja omalla laitteella kirjaston langattomassa verkossa. Käytännöt voivat vaihdella kunnittain.

Pikalinkit e-aineistoihin

Käytä missä vain:

Cineast

Ellibs

Naxos Music Library

Naxos Music Library Jazz

PressReader

Rockway

Käytä kirjastossa:

ePress

Muita linkkejä:

Project Gutenberg