Haku

Asiointi verkkokirjastossa

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen, varausten tekeminen ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla palveluun kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella PIN-koodilla.

Finnan hakutoimintoihin on oma ohjeensa. Linkki Hakuohjeisiin

Kirjautuminen

Kirjaudu-painikkeen löydät oikeasta yläkulmasta verkkokirjaston jokaiselta sivulta. Painike näkyy sekä henkilökuvakkeena että tekstinä suurilla näytöillä. Pienemmillä näytöillä näkyy pelkkä henkilökuvake. Kun olet kirjautunut sisään, muuttuu kirjautumispainike henkilökuvakkeeksi. Näytön koosta riippuen näet kuvakkeen vieressä tällöin myös oman nimesi.

Verkkokirjastoon kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella PIN-koodilla. Jos et tiedä PIN-koodiasi, saat uuden vierailemalla kirjastossa. Ota mukaan kirjastokorttisi tai kuvallinen henkilöllisyystodistus. PIN-koodia ei anneta sähköpostilla tai puhelimessa.

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät oikean yläkulman valikosta painamalla nimeäsi.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin nimeäsi sivun yläpalkissa ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta

Lainahistoria

Lainahistorian voi tallentaa halutessaan. Jos tallennus ei ole jo entuudestaan päällä, voit asettaa sen valitsemalla Omat tiedot -osiossa Lainahistorian säilytys -valikosta Aina. Lainahistoria tallentuu verkkokirjastoon omalle tilillesi seuraavasta lainastasi alkaen.

Jos haluat kytkeä lainahistorian tallennuksen pois päältä, vaihda Lainahistorian säilytys -valikosta Ei koskaan. HUOM! Poiskytkentä hävittää pysyvästi koko tähän saakka kertyneen lainahistorian.

Kun olet kerran asettanut lainahistorian tallennettavaksi, löytyvät siitä lähtien lainatut teokset Oma tili -sivun Lainahistoria-alisivulta. Lainahistorian voit järjestää Lainauspäivän tai Palautuspäivän mukaan, joko uusimmat tai vanhimmat ensin. Voit järjestää listan myös Tekijän tai Teoksen nimen mukaan.

Takaisin alkuun

Lainojen uusinta

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat-sivulta. Laina on uusittava tai palautettava viimeistään eräpäivänä. Lainat voi uusia viisi kertaa, ellei niihin kohdistu varauksia.

Lainat-sivulta näet lainasi. Voit uusia lainoja valitsemalla yksittäisiä teoksia listasta tai ruksaamalla kohdan Valitse kaikki. Tämän jälkeen valitse Uusi valitut lainat ja tarkista, että kaikkien valittujen lainojen uusiminen onnistui. Kaikkien lainojen uusiminen kerralla onnistuu myös suoraan klikkaamalla laatikosta Uusi kaikki lainat.

Omien yhteystietojen muuttaminen

Voit päivittää omat yhteystietosi Omat tiedot -välilehdellä. Puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen päivittäminen onnistuu vaihtamalla uudet tiedot vanhojen paikalle ja painamalla Tallenna henkilötiedot -painiketta. Tietojen tallentumisesta tulee kuittaus välilehden yläosaan.

Osoitteesi voit muuttaa lomakkeella, joka aukeaa omista tiedoista Muuta osoitetta -painikkeella. Painikkeesta aukeavalla lomakkeella näkyvät vanhat osoitetietosi. Päivitä tiedot tekstikenttiin ja tallenna muutokset painamalla Tallenna. Saat osoitteenmuutoksen hyväksymisestä vielä kuittauksen ruudulle.

Nimenmuutosta ei voi tehdä verkkokirjaston kautta, vaan ainoastaan paikan päällä kirjastossa. Tarvitset siihen valokuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Takaisin alkuun

Suosikkilistat

Voit luoda itsellesi verkkokirjastossa yhden tai useamman suosikkilistan ja tallentaa niihin vaikka parhaat lukemasi kirjat tai listan kirjoista, jotka haluat vielä lukea. Löydät kaikki suosikkilistasi ja voit luoda uusia listoja kirjautumalla verkkokirjastoon ja valitsemalla pudotusvalikosta sivun "Suosikit". Jos listat ovat piilossa, saat ne näkyville klikkaamalla pientä nuolta navigaatiossa sanan "Suosikit" vieressä. Mobiilinäytössä listat löytyvät näytön alaosan valikon kautta.

Suosikkilistalle on annettava nimi, mutta voit kirjoittaa myös pidemmän kuvauksen listasta. Jokaisen teoksen kohdalla on lisäksi tilaa omille muistiinpanoille. Listat ovat oletuksena yksityisiä, mutta voit halutessasi julkaista ne ja jakaa saamasi osoitteen vaikka sosiaalisessa mediassa tai sähköpostin kautta. Pelkkä julkaiseminen ei vielä tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

Teoksen lisääminen suosikkilistalle on helppoa. Kirjaudu verkkokirjastoon ja tee haku. Paina teoksen vieressä olevaa "nastaa" ja valitse pudotusvalikosta lista, johon haluat lisätä teoksen.

Tallennetut haut ja uutuusvahti

Tallenna haluamasi haut hakutulossivun alaosan Tallenna haku -painikkeella. Löydät haut valitsemalla Oma tili → Tallennetut haut. Tallennetulle haulle voit asettaa uutuusvahdin, joka ilmoittaa haun mukaisista uusista aineistoista sähköpostiin valintasi mukaan joko päivittäin tai viikottain.

Toisen kirjastokortin liittäminen oman kirjastokortin alle

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esimerkiksi uusia lainoja. Näin voit pitää silmällä esimerkiksi lastesi lainojen eräpäiviä omilla tunnuksillasi.

Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin PIN-koodi. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Kirjastokortin liittäminen tiliin

Kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodillasi.

Valitse Oma tili ja sieltä Kirjastokortit-välilehti, minkä jälkeen pääset lisäämään uuden kortin Liitä kirjastokortti/rinnakkaiskortti-painikkeesta.

Kirjoita liitettävän kirjastokortin tiedot: kirjastokortin nimi, kirjastokortin numero ja PIN-koodi. Hyväksy tallentamalla.

Käytettävän kortin valitseminen

Tallentamisen jälkeen perheenjäsenten lainat ja tiedot näkyvät kyseisillä välilehdillä, kun valitset pudotusvalikosta kirjastokortin nimen.

Kirjastokortin vaihtaminen onnistuu nopeasti myös esimerkiksi varausta tehdessä. Voit vaihtaa korttia oikean yläreunan pikavalikon kautta klikkaamalla omaa nimeäsi ja haluamaasi korttia.

Korttien tietojen muokkaaminen

Voit vaihtaa korttien nimiä, käyttäjätunnuksia ja pin-koodeja Kirjastokortit-välilehden kohdasta Päivitä kortin nimi/käyttäjätunnus/salasana. Kirjastokortti erotetaan omasta tilistä Kirjastokortit-välilehdellä valitsemalla Poista kirjastokortti omasta tilistä. Huoltajan tulee poistaa tililtään huollettaviensa kirjastokortit viimeistään, kun nämä ovat täyttäneet 15 vuotta.

Huollettavan kirjastokortin PIN-koodin vaihtuessa, se on päivitettävä myös tilille, johon kortti on liitetty.

Takaisin alkuun

Varaaminen verkkokirjastossa

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta. Tee ensin tiedonhaku. Voit rajata hakutuloksia esimerkiksi kielen ja aineistotyypin mukaan sivun vasemman reunan suodattimilla. Varauksen voit tehdä suoraan hakutulossivulla tai avaamalla teoksen tiedot.

Jos et ole kirjautunut, valitse Kirjaudu sisään tehdäksesi varauksen. Jos olet jo kirjautunut, valitse Varaa teos. Valitse Varaustyyppi-valikosta Varaus tai Seutuvaraus. Varaus kohdistuu oman kunnan aineistoon ja Seutuvaraus kaikkien Ratamo-kirjastojen aineistoihin.

Oman kunnan kirjastoista tilattu varaus on maksuton. Noutamattomasta varauksesta peritään 1€:n maksu (ei koske lasten ja nuorten aineistoa). Seutuvaraukset muista Ratamo-kirjastoista maksavat 2€ riippumatta siitä, noutaako varauksen vai ei.

Valitse Noutopaikka-valikosta kirjasto, josta haluat noutaa varauksen. Voit asettaa noutopaikalle haluamasi oletusarvon Omat tiedot -sivulla kohdassa Ensisijainen noutopaikka. Se on kaikilla aluksi Riihimäen pääkirjasto, kunnes sen muuttaa toiseksi.

Varausten muuttaminen

Voit vaihtaa varauksesi noutopaikkaa tai peruuttaa varauksesi verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä noudettavissa tai kuljetettavana noutopaikkaan. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, ota yhteyttä noutopaikaksi valitsemaasi kirjastoon.

Noutopaikan vaihtaminen onnistuu varaukset-osiosta kunkin varauksen kohdalla Muokkaa-linkistä avautuvassa ikkunassa. Samassa ikkunassa voit jäädyttää varauksen tilapäisesti esim. matkan ajaksi. Valitse viimeinen jäädytyspäivä, esim. matkan viimeisen päivän, josta lähtien varaus on taas voimassa. Voit palauttaa varauksen aktiiviseksi myös aiemmin valitsemalla Jäädytyksen tila -valikosta vapauta. Varaustietojen muokkauksessa voit myös asettaa varauksen poistumaan tiettynä päivänä.

Verkkomaksaminen

Verkkomaksaminen ei toistaiseksi ole mahdollista tässä palvelussa.

Viestiasetusten muokkaaminen

Viestiasetuksia voit muuttaa Omat tiedot -välilehdellä. Nykyiset asetukset näkyvät sivun ylälaidassa ja Muuta viestiasetuksia -painikkeella pääset muokkaamaan niitä.

Eräpäivämuistutus voidaan lähettää sähköpostiisi 1-5 päivää ennen lainojen eräpäivää. Myöhästymismaksu peritään myös silloin, jos eräpäivämuistutus ei ole saapunut perille.

Varausten saapumisilmoitukset voidaan lähettää sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä ja myöhästymisilmoitukset sähköpostitse tai kirjeenä. Paina Tallenna-nappia, kun olet muuttanut asetukset, niin muutokset tallentuvat kirjastojärjestelmään. Kestää hetken ennen kuin muuttuneet tiedot näkyvät verkkokirjastossa.

Takaisin alkuun